Tietokoneen hankintaohje

Milloin kannattaa hankkia kannettava tietokone?

Läppäreiden ja kannettavien valikoima on todella laaja. Tavallisen ihmisen mahdollisuus valita omaan käyttöönsä sopiva kannettava tietokone on vaikeaa.  Tekniset termit eivät aina avaudu asiaan perehtymättömille. Olen koonnut tähän valintaa helpottavan yleisohjeen, koska asiaa kysytään minulta usein.

Tietokoneen perusvaatimukset:

Tietokoneen tulee olla kestävä ja omaan tarpeeseen riittävän tehokas, eikä sen saa maksaa tarpeettoman paljon. Tietokoneen käyttäjät voidaan luokitella kolmeen kategoriaan käytön mukaan:

1)  Peruskäyttö, surffaus, videoiden katselu ja pankkiasiat
2)  Työ- ja toimistokäyttö, ei rankka pelaaminen
3)  Pelikäyttö, videoeditointi, CAD

Kaikkien koneiden tulee olla kestäviä, siksi sen takuun tulisi olla valmistajalta saatuna vähintään kaksi vuotta. Myyjän antama lisätakuu on tietysti eduksi, mutta se ei vaikuta laitteeseen valittujen komponenttien kestävyyteen. Kahden vuoden takuu on yleensä Lenovon ja Asuksen laitteissa. Tarkista valmistajan takuun pituus aina kunkin mallin kohdalta erikseen.

Tarvitsetko DVD -asemaa? Jos katselet elokuvia tai tallennat tietoja levyille, on kätevämpää, jos koneessa on sellainen valmiina. Sisäinen DVD -asema lisää jonkin verran laitteen hintaa. Sen voi hankkia myös erikseen, jälkikäteen ulkoisena, USB-liitäntäisenä asemana, sen hinta on yleensä alle 50€.

Perinteisistä kannettavista poikkeaa Chromebook. Sen käyttäjän täytyy olla jatkuvasti nettiyhteydessä, muuten käyttö on lähes mahdotonta. Chromebook kannattaa valita lähinnä peruskäyttöä varten. Tiedostot tallentuvat normaalisti Googlen pilvipalveluun, eivät paikalliselle kiintolevylle. Chromebookin paikallinen tallennustila on yleensä vaatimaton. Käynnistyminen sen sijaan on nopeaa ja Googlen palvelut ovat hyvin tuettuna. Uusissa Chromebookeissa tulevat toimimaan myös Android -sovellukset, samat, mitkä kännyköissäkin. Se laajentaa Chromebookin käyttömahdollisuuksia näppäimistöllä varustetuksi tabletiksi.

Työ- ja toimistokäyttöön suunnitellut koneet sisältävät tehokkaan prosessorin ja tarpeeksi tallennustilaa dokumenteille ja työssä käytettävälle ohjelmistolle.

Peli, videoeditointi ja CAD -käyttöön suunnitellut koneet sisältävät tehokkaan prosessorin ja erillisen näytönohjaimen jossa on vähintään 3Gt omaa välimuistia. Prosessori ja grafiikkaprosessori ovat tärkeimmät osat tähän käyttötarkoitukseen tehdyissä koneessa. Keskusmuistia pitäisi olla vähintään 8Gt, koska monet pelit, editointiohjelmat ja CAD työkalut vievät paljon keskusmuistia. Joissakin kokoonpanoissa on SSD sekä HDD tai niiden yhdistelmä.
SSD on tärkeä nopeaan käyttöjärjestelmän, pelien ja ohjelmien käynnistymiseen ja lataamiseen. HDD:ta käytetään edullisempana tallennustilana suuremmalle määrälle tiedostoja. Alla lueteltu vähimmäisvaatimukset (v. 2021)

1) Peruskäyttö, hintaluokka 300€-450€

 • i3, tupla tai neliydin -prosessori. Suorituskyky kannattaa tietenkin kokeilla
 • SSD 120 Gt,  tai vielä parempi on M.2 tai NVME -muistilla varustettu malli
 • 4Gt keskusmuistia

2) Työ- ja toimistokäyttö, hintaluokka: 450€-700€

 • Ryzen, i5, i7 ja neliydin -prosessorit
 • SSD, M.2  tai NVME 240 Gt tai suurempi. HDD ei enää tätä päivää
 • min. 4Gt keskusmuistia, suurempi parempi
 • DVD asema (ei aina tarpeen)
 • 3 USB –liitäntää oheislaitteille

3) Pelikäyttö, videoeditointi, CAD, hintaluokka: 700€-1000€

 • Ryzen, i5, i7 ja parhaat neli- tai enemmän ytimiä sisältävät prosessorit
 • 8Gt DDR4 keskusmuistia
 • Erillinen näytönohjain omalla muistilla (3Gt)
 • 480 Gt SSD, M.2 tai NVME, minimikoko
 • DVD asema
 • 3 USB -liitäntää

Yllä olevat vaatimukset ovat mielestäni vähimmäisvaatimuksia, jotta kone soveltuu suunniteltuun käyttöön. Tietenkin enemmän on parempi, mutta hinta kasvaa aina laitteiston parantuessa. Jos harkitset pöytäkoneen ostoa, sen tulisi olla paikallaan pysyvä laite. Jos työskentelet kotoa, ylläolevat vaatimukset kannattaa ottaa pöytäkoneen hankintaan ja saat ostettua loistavan työaseman kotityöskentelyyn, joka on yleensä myös hinta/teho – suhteeltaan parempi kuin kannettava tietokone.

Pelikäyttöön, editointiin ja CAD -käyttöön pöytäkoneet soveltuvat paremmin, koska liitettävyys, laajennettavuus ja osien päivittäminen on helpompaa kuin kannettaviin tietokoneisiin. Älä osta liian tehotonta kannettavaa, koska merkittävä tehon lisäys voi olla mahdotonta tai hyvin kallista.

Pöytäkoneen etuna on lisäksi se, että näytön ja näppäimistön voi valita aina halutuksi, mutta  ne eivät yleensä sisälly pöytäkoneen hintaan.

Kaikkiin uusiin tietokoneisiin suosittelen uuden tietokoneen käyttöönotto -palveluamme, koska sillä saat tietokoneestasi helposti ja nopeasti kaikki ominaisuudet käyttöösi. Palvelun hinta on 35€. Käyttöönotto tehdään päivässä.

blank